Thursday, August 18, 2011

Kek Coklat Malt

Lama tul x update pe pun Jura xnak lepaskan peluang untuk menyimpan rahsia ini...Kali ni Jura nak kongsi masakan sarawak k. Cuba la Kos Pembuatan yang paling rendah.

Jom memasak kek coklat dari serawak Jura ambil resepi dari orang serawak sendiri.

2 Biji telur ayam
1 Cawan Gula
1 Cawan Minyak Masak
1 Tin Susu
1 Cawan air panas
2 Gelas Tepung ( gandum boleh, blue key pun boleh )
1 Gelas Koko
1 Sudu Bikarbonat

Cara2:
Adunkan tepung, koko dan serbuk bikarbonat bersama. Kemudian di dalam bekas yang lain, pukul telur bersama gula sehingga kembang, kemudian masukan minyak masak. Seterunya masukan air panas, 1/2 tin susu dan akhir sekali masukan tepung tadi.
Dah siap masukan ke dalam acuan. Kukus selama 2 jam.

Cara membuat toping/krim:
Panaskan 3 sudu minyak/butter pun leh. dan lebihan susu tadi (1/2 tin ) dan masukan koko. Kacau sehingga pekat.

Istimewa:
Jura nak bagi tips jika mahu kelainan boleh masukan repihan coklat cadbury ke dalam adunan kek sebelum di kukus. Jura dah penah wat untuk majlis khawin & memang best.

Perhatian !
Semasa mengukus pastikan bahagian atas bekas acuan ditutup dengan aluminium foil k. Jura takut kek korang masuk air.

2 comments:

Diana said...

waaaa..!! sedap nye kek cik jura... nk skit.... mtak share resepi ekkkk..

Bunga Tulip said...

ingat posan deng....
jangan gune coklat serbuk wat toping

Post a Comment

Thursday, August 18, 2011

Kek Coklat Malt

Lama tul x update pe pun Jura xnak lepaskan peluang untuk menyimpan rahsia ini...Kali ni Jura nak kongsi masakan sarawak k. Cuba la Kos Pembuatan yang paling rendah.

Jom memasak kek coklat dari serawak Jura ambil resepi dari orang serawak sendiri.

2 Biji telur ayam
1 Cawan Gula
1 Cawan Minyak Masak
1 Tin Susu
1 Cawan air panas
2 Gelas Tepung ( gandum boleh, blue key pun boleh )
1 Gelas Koko
1 Sudu Bikarbonat

Cara2:
Adunkan tepung, koko dan serbuk bikarbonat bersama. Kemudian di dalam bekas yang lain, pukul telur bersama gula sehingga kembang, kemudian masukan minyak masak. Seterunya masukan air panas, 1/2 tin susu dan akhir sekali masukan tepung tadi.
Dah siap masukan ke dalam acuan. Kukus selama 2 jam.

Cara membuat toping/krim:
Panaskan 3 sudu minyak/butter pun leh. dan lebihan susu tadi (1/2 tin ) dan masukan koko. Kacau sehingga pekat.

Istimewa:
Jura nak bagi tips jika mahu kelainan boleh masukan repihan coklat cadbury ke dalam adunan kek sebelum di kukus. Jura dah penah wat untuk majlis khawin & memang best.

Perhatian !
Semasa mengukus pastikan bahagian atas bekas acuan ditutup dengan aluminium foil k. Jura takut kek korang masuk air.

2 comments:

  1. waaaa..!! sedap nye kek cik jura... nk skit.... mtak share resepi ekkkk..

    ReplyDelete
  2. ingat posan deng....
    jangan gune coklat serbuk wat toping

    ReplyDelete

Template by:

Free Blog Templates